Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olomučany - kostel Božského Srdce Páně

Kostel Božského Srdce Páně v Olomučanech byl vystavěn v letech 1939 – 1940 podle projektu brněnského architekta Stanislava Kučery. Vznikl tedy za poměrně krátký čas, jelikož s výstavbou výrazně pomáhali místní obyvatelé, které vedl zdejší stavitel František Veselý a díky tomu mohl být již po roce slavnostně vysvěcen. Do věže kostela byly zavěšeny dva zvony, svatý Michael (300 kg) a svatý Jan Křtitel (350 kg), které byly ulité roku 1918 v Brně, takže předtím, než se dostaly do Olomučan, patrně visely v jiném svatostánku. V kněžišti nad hlavním oltářem se nachází vitráž Božského Srdce Páně, kterou navrhla akademická malířka Sabina Kratochvílová koncem 20. století.

article preview

Vděčným vánočním dárkem pod naším stromečkem se v poslední době stal poukaz na ubytování v nějakém hotelu či penzionu, který udělal radost minimálně dvěma nezlobivým lidem hned po rozbalení dárku a pak ještě podruhé, když tento pobyt zrovna probíhal. Jedním z nich byl voucher na dva dny v zámeckém hotelu v jihomoravských Křtinách, ležících v Moravském krasu, oblasti doslova nabitém turistickými cíli. Nebylo jednoduché z takové široké nabídky vybrat pár míst, které by se daly za poměrně krátkou dobu v klidu poznat, nicméně nakonec jsme nějaký plán sestavili a protože nám počasí přálo, téměř všechny jsme i navštívili. Mezi ně patřila také okružní naučná stezka, která začínala a končila v obci Olomučany, kde jsme zaparkovali náš šedý francouzský vůz a následně vyrazili na téměř šestikilometrový okruh, čítající šest zastávek.

K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 015 K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 001 

Po úvodním zastavení u Obecního úřadu jsme kráčeli vesnicí po hlavní silnici, z níž jsme po 150 metrech odbočili doleva, zdolali mírné stoupání a záhy jsme dorazili ke kostelu Božského Srdce Páně. Na církevní stavbu autoři naučné stezky nepochopitelně zapomněli a žádná informační tabule se zde nenacházela, nicméně jsme se u svatostánku zastavili, abychom si jej prohlédli. Bohužel jsme narazili na zavřenou branku, takže jsme se na církevní půdu nedostali a kostel jsme viděli pouze zpoza plotu. Nejprve jsme shlédli průčelí, kde se nacházel hlavní vchod s dřevěnými dveřmi, nad nímž jsme spatřili namalované Ježíšovo srdce a kříž. Po stranách vchodu byla dvě malá obdélníková okénka a nade dveřmi našim očím neunikl průzor ve tvaru kříže. Ze středu průčelí pak mírně vystupovala věž s kruhovým oknem v dolní části.

K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 002 K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 004

V horní polovině věže jsme spatřili obdélníková okna se žaluziemi, za nimiž se skrývaly dva zvony. Byl to svatý Michael vážící 300 kilogramů a svatý Jan Křtitel o váze 350 kilo, které byly ulité roku 1918 v Brně, takže předtím, než se dostaly do Olomučan, zřejmě visely v jiném svatostánku. Věž kryla stanová střecha, zakončená nezbytným křížem s makovicí a následně jsme s velkými obtížemi prozkoumali boční strany lodi. Levou část jsme totiž skoro neviděli kvůli sousednímu pozemku s rodinným domem a kvůli obhlídce pravé strany jsme museli vyšplhat do svahu. Určité prvky měly obě strany společné, například dvě kruhová okna a trojici vysokých oken vedle sebe, nicméně ve směru od silnice byla k lodi přistavěna sakristie a také se zde nacházel boční vchod, který patrně vedl na hudebních kruchtu.

K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 005 K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 012

Na závěr jsme shlédli plochý presbytář, na němž byla nejzajímavější tři okna s vitrážemi, na nichž bylo znázorněno srdce Ježíšovo. Vitráže navrhla akademická malířka Sabina Kratochvílová koncem 20. století, která vytvořila také malovanou křížovou cestu, zdobící loď kostela. Zaujalo nás, že okna tehdy nahradila původní oltář se soškou. Když jsme si presbytář prohlédli, slezli jsme opatrně dolů na silnici a pokračovali v putování po naučné stezce. Naším dalším cílem byla studánka U sasanky, o které však již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli nezapomeňte rovněž přečíst. Když jsme se již později vraceli zpátky do vsi, kostel jsme viděli z dálky a z nadhledu. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento slunný dubnový den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme navštívili Adamov a pak z Olomučan vyrazili na naučnou stezku. 

K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 009 K - Olomučany - naučná stezka - kostel Božského Srdce Páně 013

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/olomucany-kostel-bozskeho-srdce-pane​

Historie :

V Olomučanech dříve kostel nestával. Na mši svatou museli věřící chodit pěšky do Blanska. V polovině devatenáctého století dal tamním lidem nabídku kníže Alois Liechtenstein, která chtěl kostel postavit podle hotového projektu na své náklady. Nicméně tehdejší obecní správa návrh nepřijala, neznámo z jakých důvodů. Kníže tedy nakonec podle téhož projektu nechal kostel postavit v Adamově a naděje farníků na vlastní kostel se na čas rozplynuly. Pak přišla první světová válka a lidé měli jiné starosti. Později byla v místní továrně uvolněna jedna místnost a v ní zřízena kaple. Ta však časem nestačila a lidé se opět vrhli do sbírek, na čemž měl velkou zásluhu farář Arnošt Králík. Roku 1939 Olomučanští koupili pozemek. Kostel Božského Srdce Páně v Olomučanech byl vystavěn v letech 1939 – 1940 podle projektu brněnského architekta Stanislava Kučery. Vznikl tedy za poměrně krátký čas, jelikož s výstavbou výrazně pomáhali místní obyvatelé, které vedl zdejší stavitel František Veselý a díky tomu mohl být již po roce slavnostně vysvěcen. Do věže kostela byly zavěšeny dva zvony, svatý Michael (300 kg) a svatý Jan Křtitel (350 kg), které byly ulité roku 1918 v Brně, takže předtím, než se dostaly do Olomučan, patrně visely v jiném svatostánku. V kněžišti nad hlavním oltářem se nachází vitráž Božského Srdce Páně, kterou navrhla akademická malířka Sabina Kratochvílová koncem 20. století, která vytvořila také malovanou křížovou cestu, zdobící loď kostela. Nejstarším obrazem v kostele je velký obraz svatého Martina na koni, který v druhé polovině devatenáctého století daroval obci lesní správce, jenž působil v Olomučanech. Daroval ho s podmínkou, že až se jednou postaví v obci kostel, obraz tam bude umístěn. Posléze obraz putoval po několika místech, nejdříve byl uložen v blanenském kostele, z něj byl potom při opravách převezen zpět do Olomučan. Jelikož se však nenašlo vhodné místo, byl několik let uložen na půdě školy. Poté byl v roce 1928 přenesen do prozatímní kaple, odkud byl konečně naposledy přestěhován do nově postaveného kostela.

Historie čerpána z těchto webů

https://cs.wikipedia.org/wiki

https://blanensky.denik.cz/

Obec Olomučany nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 451999
Měsíc: 18354
Den: 578