Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kristiansand - novogotická katedrála (Cathedral)

Katedrála byla v centru města Kristiansand postavena v letech 1880 - 1885 podle plánů architekta Henrika Thrap-Meyera. Stavba ze šedých cihel v novogotickém slohu se tak stala již třetí katedrálou, která v průběhu staletí na tomto místě vznikla. Nahradila vyhořelou předchůdkyni, ze které architekt využil původní stěny a z tohoto důvodu se oltář nyní nachází v západní části kostela, a nikoliv na tradiční východní straně. Nejprve zde však od roku 1645 stával malý dřevěný kostel Trefoldigetskirken (Trinity Church) a když byl Kristiansand v roce 1682 jmenován sídlem diecéze, začala stavba první katedrály ve městě.

article preview

V horkých letních dnech jsme rozhodně netoužili po tom, aby se naše těla opékala pod sluncem u moře v ještě větším vedru, jež by nám stěžovalo případnou turistiku, protože jen ležet na pláži by nás nebavilo. Návštěvu jižních zemí jsme si proto nechali na jarní či podzimní měsíce a na červenec jednoho roku jsme si naplánovali šestidenní pobyt v Norsku. Když nastal den D, odjeli jsme autem do Krakova, odkud jsme se letecky přesunuli do Osla a vzápětí jsme zamířili do půjčovny u letiště, kde jsme si vyzvedli objednané auto. Pak nám již nic nebránilo v tom, abychom vyrazili na okružní jízdu jižním Norskem, kterou jsme si několik týdnů předem pečlivě připravili. Nevyzpytatelné severské počasí nás sice v průběhu týdne donutilo poněkud upravit harmonogram, ale většinu naplánovaných míst jsme přesto navštívili.

5d - Kristiansand - hotel Comfort 002 5d - Kristiansand - hotel Comfort 001

Poslední noc jsme strávili v přístavním městě Kristiansand, kde jsme se ubytovali v hotelu Comfort. Po slušné bufetové snídani zbývaly dvě hodiny do odjezdu na letiště v Sandefjordu a tak jsme ještě vyrazili na krátkou procházku. Zamířili jsme do centra města a ulicemi, které architekti namalovali zřejmě podle pravítka, jsme po 300 metrech došli k největší katedrále v jižním Norsku. Nejprve jsme shlédli zadní část církevní stavby a pak jsme mezi kruhovou fontánou a boční kaplí proklouzli k průčelí. Přitom jsme obdivovali novogotické ozdobné prvky na šedivé stavbě, různé výklenky a vysoká okna s hrotitým obloukem, přičemž některá zkrášlovala vitrážová skla. Asi nejvíce se nám ovšem líbily kulaté věžičky se špičatou střechou, které trochu připomínaly starobylý hrad z pohádek, třeba o Šípkové Růžence nebo Sněhurce.

6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel007 6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel001

Samozřejmě jsme obdivovali také 70 metrů vysokou hlavní věž, kterou v roce 1940 zasáhl věž německý dělostřelecký granát a poškodil její horní část. Škody však byly po válce rychle opraveny. Cestou jsme se zastavili u několika kamenů, do jednoho z nichž byly zabodnuty tři kříže. Pod nimi jsme si přečetli vytesaný nápis v norštině, který by se dal přeložit jako Ustupující kříž a otevřený hrob jsou místa, která jsi dal. Těžko říct, co to znamenalo. Pak jsme již přišli k hlavním dveřím s ústupkovým vchodem, osvětlený v noci replikami krásných historických lamp. Bylo nám trochu divné, proč se do katedrály v úterní dopoledne hrnulo tolik lidí a odpověď na tuto otázku nám dal plakát u dveří. Prozradil nám, že právě v tento den se během letní sezóny uvnitř konají varhaní koncerty, o čemž jsme vůbec nevěděli.

6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel004 6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel009

Katedrála v Kristiansandu totiž roku 2013 dostala od německého dodavatele nové varhany, čehož místní církev začala využívat k pořádání koncertů zdarma. Příliv návštěvníků nám sice očekávanou poklidnou prohlídku interiérů poněkud zkomplikoval, ale od vstupu do útrob stavby nás úplně neodradil. Vešli jsme dovnitř a v předsíni jsme si prohlédli několik starých obrazů, namalovaných na dřevěných deskách, které byly původně součástí varhanní galerie v předchozí katedrále. Namaloval je pravděpodobně Gotlieb Preuss, který v roce 1748 vyzdobil kůr a královský trůn. Při rekonstrukci kostela v roce 1868 byly malby odstraněny, protože byly považovány za příliš obyčejné. Byly proto přemístěny do muzea v základní škole, což je paradoxně zachránilo před požárem, který kostel v roce 1880 postihl. Při obnově v letech 1959 - 1960 byly obrazy umístěny do předsíně současné katedrály.

6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel010 6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel012

Pak jsme vkročili do kostelní lodi, kam se údajně vejde až 1000 návštěvníků. Děkovali jsme Bohu, že jich tady zatím tolik nebylo, ale i tak jsme museli čekat, než se nám některá místa v interiéru svatostánku podařilo vyfotit bez lidí. Pomalým krokem jsme se proplétali mezi dřevěnými sloupy, nesoucí strop lodi a lidmi, kteří sem přišli obdivovat historickou památku nebo poslouchat varhanní koncert a přitom jsme si prohlíželi zajímavosti kostela. Oči jsme mohli nechat na okenních vitrážích, jenž v letech 1932 - 1934 vytvořil Karl Kristiansen a samozřejmě jsme si nenechali ujít ani pohled na oltář s obrazem vzkříšeného Ježíše při setkání s oběma učedníky v Emauzách, který namaloval slavný norský malíř Eilif Peterssen. Dále jsme zde viděli mramorovou křtitelnici, nádhernou vyřezávanou oratoř, kostelní lavice a drobné sošky.

6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel016 6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel019

Na hudební kůru jsme si zespodu prohlédli zmíněné varhany, které se měly brzy stát ústředním nástrojem připravovaného koncertu a nezapomněli jsme zapálit svíčku na vysokém kovovém svícnu. Pak jsme již útroby katedrály opustili, vyšli ven a seznámili se s její historií. Mobilní telefony nám prozradily, že tento svatostánek byl v Kristiansandu postaven v letech 1880 - 1885 podle plánů architekta Henrika Thrap-Meyera. Stavba ze šedých cihel v novogotickém slohu se tak stala již třetí katedrálou, která v průběhu staletí na tomto místě vznikla. Nahradila vyhořelou předchůdkyni, ze které architekt využil původní stěny a z tohoto důvodu se oltář nacházel v západní části kostela, a nikoliv na tradiční východní straně. Nejprve zde však od roku 1645 stával malý dřevěný kostel Trefoldigetskirken, který svému účelu sloužil skoro čtyřicet let.

6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel022 6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel029 6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel023

Když byl Kristiansand v roce 1682 jmenován sídlem diecéze, dřevěná stavba ustoupila první katedrále z kamene, která byla vysvěcena roku 1696. V roce 1734 vyhořela a tak byla vybudována druhá katedrála, vysvěcená o čtyři roky později. Ovšem i ta byla roku 1880 zničena požárem, který zasáhl celé město a pak již začala stavba současného svatostánku, jenž jsme právě viděli i my. Po dočtení dostupných informací jsme se začali věnovat zajímavostem na náměstí Rådhusgata, na němž byla katedrála postavena. O tom, co jsme v centru města ještě viděli, však již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli rovněž přečtěte. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme se šestý v Norsku procházeli městem Kristiansand a dozvíte se víc.

6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel033 6a - Kristiansand - katedrála - novogotický kostel035

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/kristiansand-katedrala-cathedral

Historie :

Katedrála byla v centru města Kristiansand postavena v letech 1880 - 1885 podle plánů architekta Henrika Thrap-Meyera. Stavba ze šedých cihel v novogotickém slohu se tak stala již třetí katedrálou, která v průběhu staletí na tomto místě vznikla. Nahradila vyhořelou předchůdkyni, ze které architekt využil původní stěny a z tohoto důvodu se oltář nyní nachází v západní části kostela, a nikoliv na tradiční východní straně. Nejprve zde však od roku 1645 stával malý dřevěný kostel Trefoldigetskirken (Trinity Church) a když byl Kristiansand v roce 1682 jmenován sídlem diecéze, začala stavba první katedrály ve městě, nazvané Vor Frelsers Kirke (kostel našeho Spasitele). Tato první katedrála, postavená z kamene, byla vysvěcena v roce 1696, ale v roce 1734 vyhořela. Druhá katedrála, Vor Frues Kirke (kostel Panny Marie), vysvěcená v roce 1738, byla 18. prosince 1880 zničena požárem, který zasáhl celé město a pak již začala stavba současného svatostánku. V roce 1940 zasáhl věž německý dělostřelecký granát, který poškodil její horní část a po válce byla opravena. Kostel pojme asi 1000 lidí, což z něj činí jednu z největších katedrál v Norsku. Katedrála obdržela v roce 1990 jako dar od Falconbridge Nikkelverk zvonkohru s 36 zvony, kterou vytvořil Olsen Nauen Bell Foundry. Katedrála v Kristiansandu dostala roku 2013 nové varhany od německého dodavatele.

Historie čerpána z webu

https://en.wikipedia.org/wiki/Kristiansand_Cathedral

Město Kristiansand nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 538426
Měsíc: 19249
Den: 543