Nošovice - pivovar Radegast
Základní kámen pivovaru v Nošovicích byl položen v roce 1966 a 3. prosince 1970 zde byla uvařena první várka piva. Krátce na to pivovar také získal svoje jméno po pohanském bohu Radegastovi. Charakteristickou hořkou chuť pivu vtiskl první zdejší sládek Jaromír Franzl, který prosadil výraznou hořkost Radegastu, jenž nebyla tehdy vůbec obvyklá, ale kterou si spotřebitelé rychle oblíbili. Právě díky této unikátní hořké chuti má Radegast řada příznivců.
Pivovar Radegast v Nošovicích jsme navštívili cestou domů ze zimní dovolené v Beskydech, když jsme se den předem objednali na prohlídku. Auto jsme zaparkovali u brány pivovaru, postaveného roku 1970 a vydali se do návštěvnického centra, kde jsme zakoupili vstupenku a ihned jsme zahájili prohlídku.
Ve skupině nás bylo více jak 30 lidí, ale náš průvodce dokázal zvládnout i tak početné stádo dychtivých návštěvníků. Na začátku nás informoval o poměrně mladé historii pivovaru a také nás pobavil vtipnými a zajímavými historkami o kultu boha Radegasta a upozornil nás na čistou beskydskou přírodou, která vždy dávala pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.
Pak jsme se podívali na film o výrobě piva a následně jsme návštěvnické centrum opustili. Vydali jsme se přes vrátnici do samotného podniku a cestou si prohlédli cylindrokónické tanky na dokvašování, v nichž probíhalo hlavní kvašení piva Radegast.
Pak jsme venku shlédli film o sladovně, neboť dovnitř se z hygienických důvodů nesmělo. Na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny jsme se dozvěděli informace o výrobě sladu, který si pivovar produkoval sám. Byli jsme rádi, když film skončil, neboť jsme silně pociťovali nevýhody studeného zimní počasí.
Potom jsme se přes venkovní prostory přesunuli do stáčírny, kde se plnily sudy a lahve. Zde se nám líbilo nejvíce, neboť jsme mohli vidět jak se myly lahve a přepravky v automatických myčkách či jak se plnily lahve, které tančily po přepravním pásu až k etiketovacímu stroji a na závěr opět naskákaly do přepravek, které vzápětí skončily na paletách.
Vše jsme sledovali z ptačí perspektivy z chodby nad linkou a průvodce nám řekl, že se jedná o jednu z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Možná to byl důvod, proč našinec turista stále potkával pivo Radegast na svých toulkách po republice.
Potom jsme se opět přes dvůr přesunuli do haly, ve které jsme nahlédli přes okénko do ležáckých sklepů, kam přicházelo mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků Zaujalo nás, že ležácké tanky byly umístěny v 1.patře a nikoli ve sklepení, jak to bylo běžné v jiných pivovarech. Byli jsme tak mírně překvapeni, že i v takovém ležáckém sklepě pivo dokvašovalo a zrálo.
Další naše kroky vedly do varny, kde se pro pivo Radegast vařila mladina. V celkem velké místnosti s velkými káděmi nás zaujali pivovarští pstruzi dohlížející na to, jestli má voda z Morávky dobrou kvalitu. Dozvěděli jsme se, že právě beskydská voda totiž byla vždy klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.
Pak jsme již v několika skupinách vyjeli výtahem do nejvyššího patra vyhlídkové věže, kde jsme my dospěláci v degustační místnosti stihli stěží vypít dvě piva. Během půlhodinové ochutnávky jsme také pozorovali vrcholky krásných Beskyd a nejbližší okolí Nošovic. To byl již závěr naší prohlídky pivovaru, která sice trvala celkem neuvěřitelné 2,5 hodiny včetně ochutnávky, jenž utekla ale nějak rychleji.
Z věže jsme výtahem opět sjeli dolů a vrátili se do návštěvnického centra, kde jsme si koupili turistickou známku, dřevěnou tužku s logem a získali jsme také razítko do památníku. Pak jsme se vrátili k autu, jeli za pivovar odlovit kešku a vzápětí na oběd do Dobré u Frýdku-Místku. Po jídle jsme ještě našli další tři kešky a poté jsme odjeli domů do Olomouce.
Kompletní fotogalerii najdete zde
https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Nosovice_-_pivovar_Radegast/
Historie :
Základní kámen pivovaru v Nošovicích byl položen v roce 1966 a 3. prosince 1970 zde byla uvařena první várka piva. Krátce na to pivovar také získal svoje jméno po pohanském bohu Radegastovi. Charakteristickou hořkou chuť pivu vtiskl první zdejší sládek Jaromír Franzl, který prosadil výraznou hořkost Radegastu, jenž nebyla tehdy vůbec obvyklá, ale kterou si spotřebitelé rychle oblíbili. Právě díky této unikátní hořké chuti má Radegast řada příznivců.
I když pivovar prošel několika etapami modernizace, jeho sládci stále zachovávají tuto původní recepturu a postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz. Od roku 1999 je Pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
Historie čerpána z webu
Pivovar Radegast v Nošovicích je držitelem turistické známky č.1618.
https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/pivovar-radegast-c1618