Jdi na obsah Jdi na menu
 


Růžďka - Langrova studánka

Langrova studánka, zvaná také jako Pod Dušnou, byla vybudována přímo u silnice, stoupající z Horní Jasénky na hřeben Vsetínských vrchů. Nachází se v jedné ze serpentin nedaleko rozcestí Pod Dušnou a má podobu kamenné zdi, z níž trubkou vytéká voda. Na štítu zdi se nachází čitelný nápis s názvem studánky a jejím založením, k němuž došlo roku 1936. Bohužel není známo, po kterém pánovi získala jméno Langr.

article preview

Beskydy se staly jednou z našich nejoblíbenějších destinací, kam jsme se velice rádi vraceli, jelikož nás zdejší drsná a zároveň krásná krajina naprosto okouzlila. Občas jsme na československé pomezí z Olomouce vyrazili na jednodenní výlet, ale strávili jsme zde i pár celotýdenních dovolených, které nám daly více času pro důkladnější prozkoumání tohoto kouzelného pohoří. Jednoho roku jsme si na sedm dní pronajali luxusní srub v kanadském stylu, který si jeho majitel postavil na zelené louce teprve nedávno a tak dřevěný domek ještě voněl novotou. Dovolenou jsme si naplánovali na začátek letních prázdnin, kdy se rozlehlá obec Velké Karlovice stala na jeden týden naším novým domovem, z něhož jsme každé ráno po vlastními silami připravené snídani vyráželi na výlety po bližším i vzdálenějším okolí.

065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 01 065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 07

Všechno jednou skončí a naše dovolená nebyla výjimkou. Osmý den po snídani jsme si tedy sbalili věci, setkali se s majitelem srubu, zaplatili za pobyt a vyrazili domů. K návratu jsme si vybrali trasu přes Vsetín, jelikož jsme chtěli navštívit Vsacký Cáb a zároveň jsme slíbili našemu nadšenému hledači ukrytých schránek, že se cestou zastavíme na několika keškách. Po obědě v pivovaru Valášek jsme ze Vsetína vyrazili směrem na Vsacký Cáb a v jedné ze serpentin jsme zastavili na okraji silnice, abychom svému slibu opět dostáli. V pořadí již šestou kešku jsme odlovili u Langrovy studánky, zvané také jako Pod Dušnou, která byla vybudována přímo u silnice, stoupající z Horní Jasénky na hřeben Vsetínských vrchů roku 1936. Letopočet výstavby a název pramene jsme si přečetli ve štítu kamenné zdi, z níž trubkou vytékala voda.

060 - Horní Jasénka - Langrova studánka 05 060 - Horní Jasénka - Langrova studánka 03

Nebyli jsme si však jisti, jestli byla zrovna životodárná tekutina poživatelná, takže jsme raději nepokoušeli štěstí a pouze jsme si umyli ruce. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, po kterém pánovi získala jméno Langr, takže jsme se mohli pouze domnívat, že to byl někdo z místních domorodců, jenž se zasloužil o vybudování studánky nebo méně slavný obyvatel některé z přilehlých osad. Dlouho jsme se zde nezdrželi, nasedli do našeho stříbrného francouzské povozu a odjeli o několik stovek metrů dál ke studánce Na Lopunici, kde jsme úspěšně objevili sedmou schránku tohoto dne. Pak jsme pokračovali v jízdě několik kilometrů lesní silničkou až na Vsacký Cáb, ale o tom již vypráví jiný můj článek. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme se vraceli domů z dovolené ve Velkých Karlovicích.

060 - Horní Jasénka - Langrova studánka 04 060 - Horní Jasénka - Langrova studánka 02

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/ruzdka-langrova-studanka​

Historie :

Langrova studánka, zvaná také jako Pod Dušnou, byla vybudována přímo u silnice, stoupající z Horní Jasénky na hřeben Vsetínských vrchů. Nachází se v jedné ze serpentin nedaleko rozcestí Pod Dušnou a má podobu kamenné zdi, z níž trubkou vytéká voda. Na štítu zdi se nachází čitelný nápis s názvem studánky a jejím založením, k němuž došlo roku 1936. Bohužel není známo, po kterém pánovi získala jméno Langr.

Historie čerpána z webu  

https://www.estudanky.eu/1318-pramen-langrova-studanka

Obec Růžďka nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 36
Celkem: 536365
Měsíc: 19246
Den: 718