Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šútovo - chata Fatranka

Turistická chata Fatranka byla postavena v ústí Šútovské doliny a nemůže ji minout žádný turista, který se vydá z obce Šútovo k vodopádu. Chata stojí přímo u parkoviště, na němž řidiči musí odložit své automobily, protože další pokračovaní v jízdě zakazuje červenobílá kruhová značka. Během otevírací doby chaty Fatranka se uvnitř navíc platí parkovné, takže opravdu není možné dřevěný srub přehlédnout. Mimo sezónu je otevřená jen o víkendu a nabízí jen opravdu základní občerstvení, ovšem v letním období majitelé objektu nabízejí i teplou stravu, od června do září se denně vaří držková polévka, kapustnica a jiné pokrmy. 

article preview

Vánoční svátky do naší rodiny vždy přinesly nejen kýženou pohodu a společně strávené chvíle, ale také spoustu různých dárečků. V poslední době se pod naším stromečkem často objevovaly poukazy na ubytování v nějakém hotelu či penzionu, který udělal radost minimálně dvěma hodným lidem hned po rozbalení a pak ještě podruhé, když tento pobyt zrovna probíhal. Jednoho roku vousatý muž v červeném obleku přinesl obálku s voucherem, díky němuž jsme o půl roku později strávili pěkných pět dní na Slovensku, konkrétně v Liptovském Hrádku. Na konci června jsme se tak ubytovali v penzionu Haliganda, ale ještě než jsme tam dojeli, zastavili jsme se na moc hezkém místě. Jednalo se o jeden z nejkrásnějších slovenských vodopádů, nacházející se v pohoří Malé Fatry a pojmenovaný podle nedaleké obce Šútovo.

1a - Šútovo - chata Fatranka 008 1a - Šútovo - chata Fatranka 005

Z našich plánů však málem sešlo, neboť celou cestu z Olomouce pršelo či spíše lilo jako z konve. Nejinak tomu bylo poté, co jsme přijeli na parkoviště u chaty Fatranka, odkud jsme chtěli vyrazit k vodopádu. Platilo se zde totiž parkovné 3 eura, což jsme předem nevěděli a nemělo smysl za něj utrácet, jelikož stále pršelo. Sjeli o pár desítek metrů níž, zastavili na okraji cesty a protože nám po cestě vyhládlo, vytáhli jsme doma připravenou svačinu a dali se do jídla. A světe div se, déšť začal slábnout a po několika minutách úplně ustal. Když jsme dojedli, zajeli jsme zpátky na parkoviště a protože nás nikdo nepřišel zkasírovat, poplatek za parkování jsme šli uhradit do chaty Fatranka. U ochotného mladíka jsme si koupili dřevěnou turistickou známku a získali razítko do památníku, což nás potěšilo.

1a - Šútovo - chata Fatranka 002 1a - Šútovo - chata Fatranka 010

Majitelé chaty sice nabízeli občerstvení v podobě langošů, smaženého sýra, hranolek, halušek, placek, palačinek, párků v rohlíku, piva, kofoly nebo polévky, ale nic z toho jsme nevyužili, neboť jsme byli najezení. Dětské hřiště pod chatou čekalo na malé návštěvníky zatím marně, jelikož špatné počasí odradilo dopolední turisty a ti poobědoví se na svou výpravu zatím chystali doma. Očima jsme zkontrolovali medvěda, od něhož žádné nebezpečí nehrozilo, neboť sloužil jen k fotografování se s návštěvníky a pak jsme přes téměř prázdné parkoviště zamířili k prvnímu zastavení naučné stezky Šútovská dolina, která se rozkládala v pohoří Krivánska Malá Fatra. Dozvěděli jsme se, že údolí bylo rozděleno na tři části Přední Šutovka, Zadní Šutovka a Skalnatá, jež se táhnou od vrcholu Stoh až po ústí Váhu.

1a - Šútovo - chata Fatranka 004 1a - Šútovo - chata Fatranka 006

Kousek od nás šuměl Šútovský potok, který protékal celým údolím a na jejím konci ústil do zmíněné nejdelší řeky Slovenska. Dále jsme se dozvěděli, že Šútovská dolina byla vyhlášena za národní přírodní rezervaci v roce 1967 a že se rozkládá v katastrálním území obcí Kraľovany, Párnica a Šútovo, přičemž sousedí s národní přírodní rezervací Šrámková a má rozlohu 526,65 ha. Zaujalo nás, že se předmětem ochrany stal významný biologický a krajinný prostor pohoří Malá Fatra a že se v této části údolí nacházejí zachovalé karpatské komplexy lesů horského a vysokohorského charakteru, včetně endemických druhů rostlin a živočichů, kteří se jinde nevyskutují. Když jsme si vše přečetli, pokračovali jsme po trase naučné stezky dál k vodopádu, ale o tom již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také přečtěte.

1a - Šútovo - chata Fatranka 001 1c - Šútovo - naučná stezka Šútovská dolina a cesta k vodopádu 002 

Když jsme se na parkoviště o tři hodiny později vrátili, stálo zde už o poznání více aut, včetně našeho šedého francouzského vozu. Ani tentokrát jsme si v dřevěné chatě Fatranka nic na zub nedali, protože jsme si kávu vypili u konkurence s prozaickým názvem Vodopád. Déle jsme se zde tedy nezdržovali a odjeli na ubytování do Liptovského Hrádku. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme po dešti navštívili rozvášněný Šútovský vodopád. Jestliže jste sem někdy zavítali, můžete do komentářů uvést své zážitky a podělit se o ně s ostatními turisty. Děkujeme. Pokud vás tento článek dokonce inspiroval k návštěvě tohoto malebného koutu Malé Fatry či Šútovského vodopádu, pak dokonale splnil svůj účel. Ať se vám zde líbí !

1a - Šútovo - chata Fatranka 011 1a - Šútovo - chata Fatranka 013

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/sutovo-chata-fatranka​

Historie :

Turistická chata Fatranka byla postavena v ústí Šútovské doliny a nemůže ji minout žádný turista, který se vydá z obce Šútovo k vodopádu. Chata stojí přímo u parkoviště, na němž řidiči musí odložit své automobily, protože další pokračovaní v jízdě zakazuje červenobílá kruhová značka. Během otevírací doby chaty Fatranka se uvnitř navíc platí parkovné, takže opravdu není možné dřevěný srub přehlédnout. Mimo sezónu je otevřená jen o víkendu a nabízí jen opravdu základní občerstvení, ovšem v letním období majitelé objektu nabízejí i teplou stravu, od června do září se denně vaří držková polévka, kapustnica a jiné pokrmy. V zimě se zajišťuje jen ubytování, kuchyně není v provozu, ale po dohodě je možno zajistit i stravování. Objekt chaty je ze dřeva a po rekonstrukci, před chatou funguje v letních měsících upravené posezení. Teplá sprcha a toalety jsou společné. Přespat můžete ve společenské místnosti ve vlastních spacácích. Kromě občerstvení chata prodává také různé suvenýry, včetně turistických známek.

Historie čerpána z webu

https://www.treking.cz/chaty/sutovska-fatranka.htm

https://sutovskyvodopad.webnode.sk/

Chata Šútovská Fatranka je držitelem slovenské turistické známky č.478.

https://www.turisticke-znamky.sk/znamky/detail/chata-sutovska-fatranka/478

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 52
Celkem: 511529
Měsíc: 15877
Den: 708